BKR registratie bij een telefoon abonnement

BKR registratie bij een telefoon abonnement

Je hebt veel keuze als het gaat om mobiele telefoon aanbieders. Een van de grootste voordelen van deze plannen is dat je maandelijks een vast bedrag voor je telefoon betaalt en niet in één keer veel geld hoeft uit te geven voor het toestel zelf. Vanaf mei 2017 worden contracten voor mobiele telefonie waarbij de waarde van de telefoon meer dan €250 bedraagt, bij BKR geregistreerd als doorlopend krediet. Dat betekent dat je bij elke aankoop van een Apple iPhone of de meeste andere nieuwe smartphones te maken krijgt met een BKR-bijschrijving, omdat het prijskaartje van die toestellen hoger is dan €250.

Wat is een BKR-registratie eigenlijk?

Je schulden worden geregistreerd in de Nationale Krediet Registratie van Nederland (BKR). Iemand kan een hypotheek hebben terwijl een ander een creditcardschuld heeft. Een derde persoon kan schulden hebben vanwege een lening of een persoonlijke lening. Ook je mobiele contract wordt geregistreerd. Een negatieve inschrijving betekent echter niet dat je elders geen krediet meer kunt krijgen. Het register is niet bedoeld om je te straffen, maar om ervoor te zorgen dat je niet meer kunt lenen dan je redelijkerwijs zou kunnen afbetalen als je aan je andere schuldverplichtingen zou voldoen.

Positieve BKR-registratie

Een positieve BKR registratie is een vorm van garantie dat je je schulden op tijd heeft afbetaald en over voldoende inkomsten beschikt om dit te doen. Om deze reden is de kans groter dat je een lening krijgt van een kredietverstrekker, omdat je al hebt bewezen dat je aan uw verplichtingen kunt voldoen. In de meeste gevallen zal de hoogte van de lening iets lager uit vallen.

Negatieve BKR-registratie

Een negatieve BKR-registratie heeft gevolgen voor je leningen en creditcards. Als je bijvoorbeeld een lening wilt afsluiten of je wilt je creditcardlimiet verhogen en je hebt een negatieve BKR registratie, dan ziet de kredietverstrekker dit in je dossier staan en zal waarschijnlijk weigeren om je nieuw krediet te verstrekken. Als je er wel in slaagt een lening te krijgen, dan zal dat meestal tegen een hogere rente zijn (omdat kredietverstrekkers meer risico nemen).

Hoe vermijd ik een BKR-registratie voor mijn telefoon abonnement

Je kunt op diverse manieren een BKR-registratie voor je telefoon vermijden. Je zult bijvoorbeeld niet in het BKR geregistreerd worden als je telefoon minder dan € 250 kost. Concreet kunt u het volgende doen om een BKR registratie voor uw telefoon te voorkomen:

Koop een telefoon voor minder dan € 250

Als je een goedkope telefoon koopt van minder dan €250 en daar een abonnement bij afsluit, zal deze niet bij het BKR geregistreerd worden. Je kunt een goedkope telefoon kopen bij een online of fysieke winkel en er vervolgens een abonnement bij afsluiten.

Koop je telefoon zonder abonnement en sluit een los Sim Only abonnement af

Je kunt je smartphone ook los van een abonnement kopen en er een Sim Only abonnement bij afsluiten. Op deze manier voorkom je dat je smartphone bij het BKR geregistreerd wordt, maar moet je wel in één keer de volledige prijs van je smartphone betalen en betaal je dus waarschijnlijk meer dan wanneer je je smartphone in combinatie met een abonnement koopt.

Doe een aanbetaling op je telefoon zodat de openstaande schuld niet hoger is dan € 250

Als je een abonnement aangaat en het de toestelprijs is totaal minder dan €250 dan wordt dit niet geregistreerd in het BKR-register. Bij elk abonnement betaal je de toestelprijs per maand. Als je dus een abonnement aangaat voor 2 jaar is het belangrijk dat je niet meer betaalt dan €10 per maand voor het toestel. Zit je daarboven dan krijg je wel een BKR-registratie.